”POSEIDON”, blev stiftet i Sønderborg den, 20 juli 1970.
Ved den 20’ende fødselsdag stod der i avisen: Undervandsgruppen Poseidon kunne d. 20 juli i år se tilbage på 20 års aktivitet. Oprindelig blev klubben stiftet i Sønderborg; men den flyttede midt i 80’erne til Nordals. En helt naturlig flytning; 2/3 af klubbens medlemmer boede på Nordals.

Kutter som klublokale

I løbet af de 20 år er medlemstallet vokset til ca. 80, både aktive og passive medlemmer. I 1988 investerede klubben i et klubskib, der er stationeret i Hardeshøj. Klubben har ud over klubbens kutter ikke noget lokale, så det er her på kutteren i Hardeshøj, at klubmøder og klubaktiviteterne foregår året rundt.

Selve dykkersporten er klubbens væsentlige aktivitet, og i vinterhalvåret er der hver lørdag haltræning i svømmehallen i Nordals Idrætscenter, hvor nye medlemmer trænes til erhvervelsen af Nordisk Sportsdykkerbevis.

Om den 25’ende fødselsdag stod der: Havguden på Nordals fylder år..        Af Henrik Rath Hansen

Undervandsgruppen Poseidon-Als har netop fejret 25års jubilæum. En ombygget fiskekutter udgør det mobile klubhus, hvor man forener socialt samvær med dykkersporten.

Dykning er ikke bare en sport, men nærmest en livsstil. I hvert fald for den aktive kerne af medlemmer i Undervandsgruppen Poseidon-Als, som i disse dage kan fejre et kvart århundrede på bagen.

Bjarne Vind maler pontonbåden

Klubhus har der aldrig været noget af. Samlingspunktet er kutteren ”Dyk” der ligger i Hardeshøj klods op og ned af færgelejet til ”Jacob”, som har sine daglige sejlture til Ballebro.

Når der er sommer og varme i luften, stiller klubbens medlemmer et klapbord med tilhørende stole op på bådebroen, og så holder man klubaften. Og skal dykkerdragten luftes, løsnes fortøjningerne til ”klubhuset”, og turen går ud i Als Fjord.

Men vi tager da også på ferie i båden. Her i weekenden går turen f.eks. til det sydfynske øhav og Langeland. Vi har også været på Anholdt, i Skagen, Polen og det tidligere Jugoslavien, fortæller Bjarne Vind, tidligere formand i klubben og stadig aktiv dykker.

Udbryderne:

Foreningen startede oprindelig som en udbrydergruppe af Sønderborg Sportsdykkerklub.

Den 20. juli 1970 blev der holdt stiftende generalforsamling med omkring ti medlemmer. Men med årende er der kommet stadig flere nordalsingere til, og klubben tæller i dag 28 aktive og 42 passive medlemmer.

Forklaringen på det store antal af sidstnævnte kategori er, at fiskeri med stang er en populær beskæftigelse specielt i vintermånederne.

Et klækkeligt og månedligt kontingent gjorde, at klubben ret hurtigt kunne investere i en gammel fiskekutter samt en kompressor til opfyldning af iltflasker. Siden er kutteren dog blevet skiftet til noget mindre model, der blot arvede navn og navneskilt, men var billigere i diesel.

Vrag på havbunden:

Det store trækplaster for dykkerfolket er de mange vrag, der ligger spredt rundt i de danske farvande. Faktisk er Sønderborg Bugt temmelig rig på gamle forliste skibe fra Anden Verdenskrig, der kan få eventyret op i enhver.

Guld- og sølv skatte finder vi nu næppe, men det er ret spændende at dykke rundt mellem de gamle historiske skibe. Nogle dyrker undervands fiskning med håndspyd eller harpun, hvor der er mange torsk, islinger og fladfisk, fortæller Bjarne Vind.

Dykkersporten er imidlertid ikke kun forbeholdt de varme sommermåneder.

Mens vi andre sidder med den varme kaffe i vores lune stuer, er de entusiastiske dykkere trukket i våddrag og iltbeholder før besøget på bunden af havet.

Der er vinter, hvor vi har sejlet rundt på isflager og pjattet og haft det hyggeligt. Men vi kan dog ikke være så længe i vandet ad gangen, fortæller Bjarne Vind.

Træning kræves:

Dykning er og bliver nok aldrig den mest udbredte sport herhjemme. Men medlemstallet i Dansk Sportsdykker Forbund har været stigende de senere år og tæller i dag godt og vel 8000 dykkere fordelt på 160 foreninger.

Prisen for et nyt begyndersæt ligger i området omkring de 10.000 kr., men kan fås for det halve, hvis man køber brugt udstyr, der ofte er i god stand.

Men udstyr gør det ikke alene. En god oplæring i blandt vejrtræknings teknik er nødvendig. I dag er teknikken bag iltbeholderne dog så fintfølende, at man blot skal markere med et lille sug for at få lungerne fyldt med ny luft.

Almindelig luft:

Det er i øvrigt ikke, som mange sikkert tror, ren ilt i beholderne, men almindelig komprimeret atmosfærisk luft til normalt en halv times dykning i de almindelige dybder. For jo dybere man dykker, des mere luft går der til, idet en lille måler på beholderen sørger for, at trykket i lungerne er det samme som i vandet omkring en.Men dykning kan læres uden besvær. Vi har gode instruktører, som skal sikre, at de grundlæggende færdigheder er på plads, før det for alvor går løs, forsikrer Bjarne Vind.De mere trænede dykkere kan erhverve sig sportsdykkerbeviser fra trin et til tre, hvor man bl.a. laver øvelser i orientering under vandet, dybdedyk, dykning med livline samt aflægger en teoretisk prøve i fysiologi, der betyder læren om kroppen.